- Aktualności -

Jak jeść zdrowo w majówkę

Jak jeść zdrowo w majówkę, kiedy z każdego ogródka pachnie grillem?

 

Nasza dietetyczka Dominika ma kila rad dla miłośników pikników:

 

  1. Sięgaj po chude mięso, na przykład kurczaka czy indyka. Alternatywą może być ryba.
  2. Nie zapomnij o warzywach, które stanowią zdrowe uzupełnienie mięsnych posiłków.
  3. Stosuj matynaty. Dzieki nim mięso staje się kruche i piecze się szybciej.

 

Sprawdź ulubione grillowe przepisy Dominiki:

 

Rybne szaszłyki z grilla (lub z piekarnika) 1-2 porcje

 

 

Składniki:

 

  • Filet z łososia
  • Papryka kolorowa
  • Cukinia
  • Marynata (sok z cytryny, oliwa z oliwek, przeciśnięty ząbek czosnku, zioła np. rozmaryn, koperek, majeranek, sól i pieprz)
  • Ananas

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Przygotować marynatę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  2. Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Włożyć na głęboki talerz lub do miski, zalać marynatą, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Paprykę oraz cukinię umyć i pokroić w kostkę tak jak wcześniej rybę.
  4. *Ananas obrać, wydrążyć zgrubiałe środki i pokroić w kostkę.
  5. Na patyczki nadziewać naprzemiennie warzywa i rybę – wcześniej lekko odcisnąć z marynaty. Jeżeli lubimy można również dodać ananasa. Grillować lub zapiekać obracając ok 15-20 min

 

Łosoś jest cennym źródłem kwasów omega-3, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu przede wszystkim odporności, wzmacniają kości oraz wspomagają pracę mózgu.

100 gramów łososia dostarcza ok. 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę D oraz ok. 50% zapotrzebowania na selen.

 

Tzatziki niezawodny sos do dań grillowych 2 porcje

 

 

Składniki:

 

  • ogórek
  • 300 g jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Ogórka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na ok. 15 minut.
  2. Obrać czosnek, przecisnąć go przez praskę i wymieszać z oliwą.
  3. Oliwę z czosnkiem połączyć z jogurtem i odciśniętym z soku ogórkiem.
  4. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.

 

 

Kofty drobiowe (6 szt.)

 

 

Składniki

 

  • 1 kg mięsa mielone drobiowego (np. z indyka)
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy i zioła (kawałek imbiru, chili, kurkumy, kumin, kolendra, sól, pieprz)

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Wszystkie przyprawy i cebulę wrzucić do blendera i zblendować, aż powstanie Można dodać odrobinę wody.
  2. Do zmielonego mięsa dodać powstałą pastę. Teraz dodać można posiekane liście kolendry. Doprawić solą i pieprzem
  3. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby mięso się zamarynowało
  4. Formować kofty na drewnianym patyczku. Następnie włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut, żeby można je było łatwiej grillować.

 

 

Jeżeli pogoda nie dopisze wszystkie potrawy można zrobić w piekarniku :)

Pobierz plik do druku >>>>

 

ODWIEDŹ NAS

GOOD LUCK CLUB

ul. Domeyki 3

83-000 Pruszcz Gdański

(wyznacz trasę)

GODZINY OTWARCIA

Poniedziałek-Niedziela: 6:00-22:00