- Aktualności -
FIT przepisy wielkanocne
Co zrobić, by tradycyjne wielkanocne potrawy były zdrowsze?
Przede wszystkim dania warto przygotować samemu. Unikniemy w ten sposób często dodawanych do gotowych potraw konserwantów i sztucznych składników.
Nasza dietetyczka Dominika przygotowała przepisy na swoje ulubione potrawy wielkanocne.
Majonez niskotłuszczowy – niezbędny składnik Świąt Wielkanocnych
Składniki:
• 1 opakowane serka homogenizowanego (można użyć serka wiejskiego lub jogurtu naturalnego)
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 jajko
• łyżeczka octu
• szczypta soli
• 1 porcja majonezu niskotłuszczowego
Sposób przygotowania:
- Jajko gotujemy na twardo, obieramy i wkładamy do wysokiej miski
- Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy blenderem tak długo, aż uzyskamy gęstą i jednolitą konsystencję
- Przyprawiamy do smaku.
(1 łyżka, 15 g) to 12 kcal. 100 g produktu zawiera: 78 kcal, 2,45 g tłuszczu, 9,77 g białka, 4,3 g węglowodanów
Śniadaniowe koszyczki z jajkiem sadzonym
Składniki:
• 2 marchewki
• 6 jajek
• ½ czerwonej cebuli
• 1 łyżka oliwy z oliwek + odrobina do posmarowania formy (forma do babeczek/muffinek)
• 1 garść szpinaku lub jarmużu
• przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, imbir i jeżeli lubimy odrobina chili
• rzeżucha, szczypiorek lub kiełki do posypania
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C. 6 wgłębień w for-mie na muffiny wysmarować oliwą.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i również zetrzeć lub posiekać na desce w drobną kosteczkę.
- Do marchewki i cebuli dodać 1 łyżkę oliwy oraz przyprawy. Wymieszać i wyłożyć do 6 wgłębień w formie na muffiny, tworząc nieduży dołek po-środku.
- Formę wstawić do piekarnika i piec przez okolo 20 minut. Nałożyć liście szpinaku lub jarmużu, następnie, wbić na wierzch jajka. Doprawić je solą i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut.
- Wyłożyć koszyczki na talerze (wcześniej warto podłożyć/podkroić dookoła brzegów) Posypać rzeżuchą lub szczypiorkiem. Podzielić na 3 porcje
1 porcja (2 koszyczki) to 247 kcal, 16,1 g białka, 16,6 g tłuszczu, 73,3 g węglowodanów